Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
03-04.2016 r.
Właśnie takie wyrafinowane przysmaki były przedmiotem szkolenia, w którym uczestniczyły nauczycielki przedmiotów żywieniowych z naszej szkoły: pani Katarzyna Snela, pani Ewa Nowacka-Wieczorek i pani Renata Fijałkowska.
Warsztaty obsługi kelnerskiej I i II stopnia odbyły się kolejno w Kaliszu i Luboniu koło Poznania, w miesiącach marcu i kwietniu.
Pierwsza część szkolenia „Podstawy obsługi konsumenta” obejmowała zagadnienia dotyczące technik noszenia tacy kelnerskiej, serwisu talerzowego, serwisu z kopułami oraz serwisu francuskiego. Uczestnikom szkolenia przedstawione zostały linie szkła i sztućców kelnerskich, pokaz resztkowania i dekantacji wina czerwonego. Ciekawostką okazał się pokaz serwisu synchronicznego oraz tzw. szablowanie – pokazowe serwowanie wina musującego.
Program drugiej część szkolenia zatytułowanej „Serwis specjalny” obejmował standardy nakrycia stołu, zastawę i menaże do serwisu specjalnego, metody serwowania i zasady konsumowania serwisów specjalnych takich jak homar, ostrygi, kawior i ślimaki oraz serwowanie i porcjowanie owoców, a także flambirowanie przy stoliku gości na wózku do flambirowania. Ciekawostką okazały się innowacyjne metody nakrywania stołu w restauracji tzw. improstyl.
Pierwsze rezultaty szkolenia można było zobaczyć podczas V Festiwalu Kulinarnego, na którym uczniowie z klasy 2 tżug zaprezentowali synchroniczny pokaz kelnerski.
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
1 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
2 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
3 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
4 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
5 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
6 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
7 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
8 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
9 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
10 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
11 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
12 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
13 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
14 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
15 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
16 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
17 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
18 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
19 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
20 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
21 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
22 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
23 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
24 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
25 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
26 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
27 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
28 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
29 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
30 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
31 z 32
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
32 z 32
Staż zagraniczny dla uczniów fryzjerstwa
19 maja - 8 czerwca 2024
pokaż »
« ukryj
Staż zagraniczny dla uczniów fryzjerstwa
Dołącz do najlepiej zarabiającej profesji budowlanej w Polsce
pokaż »
« ukryj
Dołącz do najlepiej zarabiającej profesji budowlanej w Polsce
http://zawodprzyszloscidekarz.pl
https://facebook.com/dekarzPSD
Zastanawiasz się nad wyborem kierunku kształcenia po szkole podstawowej? Nie masz pomysłu na życie? Chciałbyś robić coś ciekawego, twórczego, co daje satysfakcję i niemałe pieniądze? Pomyśl o zawodzie dekarza! W tej pracy możesz zdobyć wiele przydatnych umiejętności, korzystać z nowoczesnych technologii, a przy tym bardzo dobrze zarobić! Zajrzyj na
https://www.zawodprzyszloscidekarz.pl... i sprawdź, gdzie nauczysz się tego zawodu. Nie czekaj, zapisz się do szkoły branżowej, a praca sama Cię znajdzie!
https://www.youtube.com/watch?v=9CvaoXvQheo
https://www.youtube.com/watch?v=mfXdQPtfXv0&t=16s
https://www.youtube.com/watch?v=Uw-DXB9I9pU&t=301s
W naszej szkole, w Nietążkowie, proponujemy zawód DEKARZA na poziomie branżowej szkoły I stopnia i w technikum. Uczniowie, którzy się kształcą w tym kierunku, są pod opieką Polskiego Stowarzyszenia Dekarzy. Z tego względu mają bezpłatne szkolenia, stypendium na zakończenie każdej klasy oraz bardzo dobrej jakości, w fantastycznej stylistyce ubiory do pracy.
Reaguj na przemoc
Ośrodek Pomocy Społecznej w Śmiglu apeluje:
Reaguj na przemoc. Niech zamknięcie w domu nie zamyka furtki do szukania pomocy.
W mediach pojawia się wiele informacji alarmujących o wzrastającej przemocy domowej. Powodem negatywnych zdarzeń w rodzinach (kłótni, awantur, konfliktów, napięć emocjonalnych, które mogą prowadzić do przemocy), jest z pewnością szczególna sytuacja w jakiej się znajdujemy.
Zjawisko epidemii i związanej z tym izolacji nie było nam do tej pory znane. Powoduje lęk o zdrowie, życie, pracę, bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich. Z tak skrajnymi emocjami trudno sobie poradzić. Lęk może prowadzić do negatywnych emocji, a te zaś do niekontrolowanej złości i wybuchu agresji.
Nie pozwól by lęk zdominował życie i działanie.
Reaguj na przemoc. Reaguj kiedy zauważysz, że ktoś nie radzi sobie z emocjami. Reaguj kiedy sam doznajesz przemocy.
Pracownicy Ośrodka Pomocy Społecznej w Śmiglu pozostają w gotowości do udzielania wsparcia i pomocy. Epidemia nie zamyka furtki do szukania pomocy.
Przerwij przemoc i skontaktuj się z pracownikiem Ośrodka Pomocy Społecznej. Oferujemy wsparcie psychologiczne, pomoc prawnika, mediacje, rozmowy wspierające.
Zadzwoń: 65 5180 969 lub 515 541 575
W sytuacjach alarmowych 112
Telefon zaufania dla dzieci i młodzieży 116 111
Całodobowo numer tel. na Niebieską Linię 800 120 002
Monika Wyszogrodzka-Bobrowska
Starszy Specjalista Pracy Socjalnej